Duitse collega-ministeries bezoeken Limburg voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer
Kennismaken met het ANLb
Op donderdag 10 oktober 2024 stond de Provincie Limburg in de schijnwerpers. Een delegatie van een tiental Duitse ministeries bezocht onze provincie om meer te leren over de Nederlandse aanpak van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Dit bijzondere bezoek laat zien dat er groeiende internationale interesse is voor duurzame landbouwpraktijken en natuurbehoud, zoals uitgevoerd in ons collectieve stelsel.
Duitse delegatie onder de indruk van werkwijze Natuurrijk Limburg
De Duitse vertegenwoordigers waren onder de indruk van de innovatieve methoden die de coöperatie Natuurrijk Limburg (een van de 40 collectieven in Nederland) met haar Limburgse deelnemers inzet om de biodiversiteit op agrarische gronden te verbeteren. Tijdens het bezoek kregen zij presentaties van de LVVN, RVO, Provincie Limburg, BoerenNatuur, Natuurrijk Limburg en Wageningen Universiteit. In de middag maakten ze een rondleiding mee over natuur-inclusieve akkerbouw. Het ANLb richt zich namelijk op meerdere doelen, waaronder het behoud van leefgebieden voor specifieke soorten en het behalen van water- en klimaatdoelstellingen met de hulp van beheerpakketten.
Collectieve aanpak
De Duitse gasten leerden hoe het voor boeren, dankzij de collectieve aanpak, mogelijk is om samen te bekijken welke maatregelen in hun gebied het meest effectief zijn. Medewerkers van de collectieven bevorderen niet alleen samenwerking tussen boeren, maar ook de dialoog tussen het collectief en overheidsinstanties zoals RVO, de Provincie en het Ministerie. Deze samenwerking is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse aanpak, die gericht is op het vinden van de meest kansrijke en efficiënte maatregelen. Dit vergroot de kans op succes.
Flexibiliteit in de uitvoering van het ANLb
Een belangrijk gespreksonderwerp was de flexibiliteit in de uitvoering van ANLb-maatregelen. De huidige werkwijze met de collectieven is goedgekeurd en gecertificeerd door de EU. Maar het controlesysteem is nog te veel gebonden aan percelen en vaste datums. Boeren moeten juist flexibel kunnen inspelen op lokale en weersafhankelijke omstandigheden, omdat de natuur grillig kan zijn. Met meer flexibiliteit in de uitvoering kunnen boeren betere resultaten behalen. De Nederlandse collectieven willen graag van een percelengericht systeem overstappen naar een systeem dat afspraken maakt over de kwaliteit van grotere gebieden. Om dit te bereiken is een verandering van denken bij de EU nodig, en daarbij kan Nederland de steun van andere landen goed gebruiken.
Internationale samenwerking noodzaak
Dit bezoek liet de noodzaak en kansen zien van internationale samenwerking op het gebied van agrarisch natuurbeheer. Zowel Nederlandse als Duitse experts waren enthousiast over de mogelijkheid om ervaringen te delen en samen te werken aan een duurzamere toekomst. De nauwe samenwerking tussen verschillende Nederlandse instanties op het gebied van agrarisch natuurbeheer werd door de Duitse gasten als zeer inspirerend ervaren.
Het bezoek eindigde op de akkers van Natuurrijk Limburg-deelnemers Johannes Koch en Tim Hupperetz. Terwijl de vogels op de achtergrond te horen waren, deelden beide heren in vloeiend Duits hun enthousiasme voor de Nederlandse aanpak met de bezoekers.