Vliegen bestrijden bij de bron
Sluipwespen zijn een natuurlijke vijand van de witte vlieg en worden ingezet ter bestrijding van witte vlieg. Biologische vliegenbestrijding door middel van sluipwespen zorgt ervoor dat de vlieg bij de bron wordt bestreden. De levenscyclus van de sluipwesp is ongeveer 3 weken.
Kracht van de herhaling
Om de vliegenoverlast effectief te bestrijden, moeten de sluipwespen 2 keer worden ingezet in bijvoorbeeld de mestputten. Roofvliegen of Sluipwespen kunnen ingezet worden voor het biologisch verantwoord bestrijden van vliegen
De werking van biologische vliegenbestrijding
Voor de biologische vliegenbestrijding kun je gebruik maken van sluipwespen. De sluipwesp heeft de grootte van een speldenknop en beweegt zich voort in de mestputten. De sluipwesp is de natuurlijke vijand van de vlieg, hij parasiteert zich via zijn angel in de vliegenpop. Hierdoor sterft de pop van de vlieg.
Bestrijden bij de bron
De sluipwesp voorkomt zo dat de vlieg zich kan ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Biologische vliegenbestrijding door middel van sluipwespen zorgt ervoor dat de vlieg bij de bron wordt bestreden.
Effectieve bestrijding
De levenscyclus van de sluipwesp is ongeveer 3 weken. Om de vliegenoverlast effectief te bestrijden, moeten de sluipwespen 2 keer worden ingezet in de mestputten.
Inzet Roofvlieg
De roofvlieg blijft in de drijfmestkelder leven, hierdoor hebben uw dieren er geen last van. De larven van roofvliegen, voeden zich met de larven van vliegen. Ook de roofvlieg zorgt ervoor dat de vlieg zich niet kan ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Na 6 tot 8 weken is de roofvlieg populatie zo groot, dat nog maar weinig vliegen het volwassen stadium bereiken.
Voordelen van biologische vliegenbestrijding
Met biologische vliegenbestrijding voorkom je vliegenoverlast in plaats van dat je het achteraf bestrijdt.
- Het vermindert de stress en onrust bij de dieren, wat leidt tot een betere productie van melk, vlees en andere producten.
- Het voorkomt dat vliegen en insecten ziektes overbrengen op de koeien, zoals mastitis, zomerwrang, mond- en klauwzeer en blauwtong.
- Het bespaart kosten op chemische bestrijdingsmiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de dieren, de mensen en het milieu.
- Het verbetert de hygiëne en het welzijn in de stal, door te voorkomen dat vliegen en insecten het voer, het water, de lampen, de ramen en de machines bevuilen.