Inspiratieavond Natuurrijk Limburg: een groot succes!
Op 23 mei vond deze inspiratieavond plaats. Wat een mooie avond hebben we samen hier beleefd. De grote opkomst weerspiegelde de motivatie van de deelnemers, daar zijn wij ontzettend blij mee. Hartelijk dank aan iedereen die aanwezig was en de aanpak en resultaten van Ed en Sonja in de praktijk hebben mogen bekijken.
Wandeling door de prachtige percelen
Vanuit de kerk in Eckelrade begon de wandeling naar de schitterende percelen van Ed en Sonja. Tijdens de wandeling was er volop gelegenheid om kennis te maken en ideeën uit te wisselen. De rondleidingen van Ed en Sonja gaven inzicht in de beginsituatie en het beheer dat nodig was om tot de huidige successen te komen, die we met zijn allen hebben mogen zien.
Bijzondere plantensoorten en biodiversiteit
Tijdens de rondleidingen werd speciale aandacht besteed aan verschillende aanwezige plantensoorten, waaronder het bijzondere plantje de harige ratelaar. Deze halfparasiet profiteert van het gras, waardoor het gras wordt teruggedrongen en andere planten meer kans krijgen om tot bloei te komen. De aandacht lag vooral op de extra stappen om de biodiversiteit naar een hoger niveau te tillen. Denk aan het aanleggen van stapelmuurtjes, takkenrillen en het creëren van diverse structuren in het perceel.
Tips voor meer structuur en diversiteit
Een goede manier om meer structuur te krijgen, is om tijdens het maaien stukken te laten staan. Dit kan een slingerend pad door het perceel zijn, het randje langs de heg of in blokken. Let erop dat er zoveel mogelijk verschillende planten in staan of dat het stuk aansluit op een ander element voor een mooie overgang. Deze kleine toevoegingen in het beheer zorgen voor extra schuilplaatsen, broedplaatsen en voederplekken voor tal van dieren.
Nagenieten en contact opnemen
Na afloop van de rondleidingen werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Wij hopen dat de aanwezige deelnemers net zo hebben genoten als wij. Nogmaals hartelijk dank aan Ed en Sonja Gubbels voor het ter beschikking stellen van hun percelen en de leerzame rondleidingen die zij hebben gegeven.
Uw eigen parel ontwikkelen?
Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u ook een extra stap zetten? Neem dan contact op met uw veldmedewerker. Samen onderzoeken we de mogelijkheden om uw eigen parel te ontwikkelen.
ObsItentify-app en soorten op naam brengen
En zoals beloofd, hier is de app waarmee u eenvoudig soorten op naam kunt brengen: ObsItentify. Uw waarnemingen worden verzameld in de Nationale Databank Flora- en Fauna, waarmee u het belang van onze regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer duidelijk maakt.
De Bosorchis in bloei
Ed en Sonja stuurden nog enkele foto’s toe waarop te zien is dat de bosorchis ook tot bloei is gekomen. Een geweldig resultaat van hun inzet!
De bosorchis ( Dactylorhiza fuchsii) is een zeldzame orchidee die voornamelijk in Zuid-Limburg voorkomt. Hier zijn enkele kenmerken van deze bijzondere plant:
Beschrijving:
– De bosorchis is een overblijvende plant met een hoogte van 15 tot 70 cm.
– De bloemen zijn wit tot roodpaars en vormen een dichtbloemige, kegelvormige aar.
– De diep drielobbige lip heeft donkerdere lussen en vlekjes.
– De dunne spoor is kegelvormig en 5,5 tot 8,5 mm lang.
Leefgebied:
– Bosorchis groeit meestal op licht beschaduwde plekken op vochtige, kalkrijke en lemige bodems van zand en krijt.
– Je vindt haar in kalkgraslanden, bosranden, struwelen en soms tussen riet.