van elkaar leren beheren

In dit blog zet onze veldmedewerker Larse Claessens uiteen hoe een veldbijeenkomst eruit ziet en wat dit oplevert voor de ANLb-deelnemer.

“Zoals u vast al weet organiseert uw veldmedewerker met gepaste regelmaat interessante excursies of workshops bij u in de buurt. En misschien bent u hier al eens bij aanwezig geweest. Zo niet: zonde, want er is veel te zien en te leren. Om u een inzicht te geven wat het belang van zo’n dagdeel is heb ik besloten dit blog met alle ANLb-deelnemers te delen.

“Tijdens een veldbijeenkomst (zoals wij het noemen), gaan we naar een beheerlocatie van een ANLb deelnemer. ‘We’ zijn (externe) experts, vrijwilligers, aangrenzende boeren of particulieren, geïnteresseerden maar vooral ANLb-deelnemers die soortgelijk beheer doen in dezelfde regio. Tijdens de veldbijeenkomst neemt de veldmedewerker iedereen mee naar door de deelnemer beheerde elementen om u laten zien waar we het voor doen. Op z’n bijeenkomst wordt van alles besproken. Soms gaat het over het ontdekken wat er zoal leeft in je elementen en hoe je hiermee om kunt gaan. Soms gaat het erover om samen te kijken hoe je bepaalde elementen kunt beheren, zoals graften, omdat de gemiddelde ANLb deelnemer daar nog niet genoeg kennis van en ervaring mee heeft. Andere keren gaat het over kennis delen om grote risico’s in het beheer te bespreken. Voor dit jaar zit bijvoorbeeld nog een veldbijeenkomst in de pijplijn speciaal voor loonwerkers die vaak het jaarlijks beheer van knip- en scheerheggen uitvoeren. Sommige bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van concrete vragen van ANLb-deelnemers aan de veldmedewerker, andere bijeenkomsten worden georganiseerd omdat de veldmedewerker het goede voorbeeld van een ANLb-deelnemer wil delen, en een andere keer ziet de veldmedewerker kansen om het beheer verder te verbeteren die hij wil bespreken met deelnemers die de kans hebben hiermee te gaan experimenteren.

“Een doel is dat er individueel kennis wordt opgedaan om direct te kunnen toepassen op het eigen beheer. ANLb-deelnemers kunnen ook kennis maken met mededeelnemers die vaak bruikbare tips hebben of u hulp kunnen bieden bij het beheren van uw elementen, want beheren kun je van elkaar leren. We zitten nu in het vierde ANLb beheerjaar, en de veldbijenkomsten hebben al geleid tot concrete samenwerkingen tussen ANLb deelnemers. En dit is precies waarom het ANLb collectief gebeurt, in coöperatievorm: een beter ecologisch resultaat kun je al halen door je eigen elementen met zorg en aandacht te beheren, maar samen kun je pas echt een verschil maken. Natuurlijk kan de veldmedewerker een goede richtinggever en klankbord zijn, maar uiteindelijk maken deelnemers zelf het verschil.

“Er worden ruim 50 veldbijeenkomsten per jaar georganiseerd. Wij nodigen persoonlijk ANLb-deelnemers uit voor een bijeenkomst in hun regio over het type beheer dat zij hebben. Er kan natuurlijk ook altijd op onze website worden gekeken of er nog andere bijeenkomsten zijn als het moment of de locatie niet uitkomt.

“Heeft u een onderwerp waar meer over wilt weten, of een concrete uitdaging in het beheer, schroom dan niet om dit met uw veldmedewerker te bespreken. Wellicht is het een aanleiding om een veldbijeenkomst over te organiseren. Ook concrete feedback op veldbijeenkomsten of begeleiding van beheer is altijd welkom, direct bij uw veldmedewerker of via info@natuurrijklimburg.nl dan wel 0475-355711 (ma di do vr 9.00 – 12.00).

“En wij hopen u te zien bij een van de volgende veldbijeenkomsten.

“Larse Claessens
Veldmedewerker Noord- en Midden-Limburg en weidevogels nabij de Groote Peel”

Schrijf u in voor
onze reguliere nieuwsbrief

Selecteer extra themalijst(en) voor specifieke beheertips en blogs

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.