Sinds 2023 is RVO strenger gaan controleren of degenen die GLB-subsidie aanvragen voor een bepaald stuk landbouwgrond, ook daadwerkelijk het recht hebben om die grond te gebruiken. Bij navraag van RVO moeten aanvragers kunnen aantonen dat zij de grond ’ter beschikking hebben’, zoals dat heet. Ook moet de grond daadwerkelijk in gebruik zijn als landbouwgrond.
RVO stelt expliciet de eis dat u bij controles schriftelijk moet kunnen aantonen dat u het recht heeft om landbouwgrond te gebruiken. Een mondelinge overeenkomst is niet voldoende. Kortom, bent u zelf niet eigenaar van de landbouwgrond, dan moet u schriftelijk kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de grondeigenaar, bijvoorbeeld via een pachtovereenkomst, huurovereenkomst of een grondgebruikersverklaring. Zie hiervoor ook de volgende RVO-pagina.
Hoe zit het precies bij het ANLb?
Ook wat betreft het ANLb is het schriftelijk kunnen aantonen van het gebruiksrecht van landbouwgrond een vereiste. Daarvoor is de volgende bepaling opgenomen in het beheercontract (Artikel 5, lid 6):
De Beheerder verklaart gerechtigd te zijn de beheereenheden te gebruiken onder welke titel dan ook. Het Collectief mag te allen tijde schriftelijke bewijsstukken opvragen bij de Beheerder, waaruit blijkt dat Beheerder bevoegd is tot het gebruik van beheereenheden voortkomend uit eigendom, pacht, huur of gebruik om niet.
Gevolg van geen schriftelijk bewijs
Als u als aanvrager niet met schriftelijk bewijs kunt aantonen dat u het recht heeft om een stuk landbouwgrond te gebruiken, kan de aangevraagde vergoeding voor dat stuk grond (basispremie, eco-premie en/ of ANLb-beheervergoeding) door RVO worden ingehouden. Kortom, kunt u geen bewijs van toestemming laten zien en betaalt RVO daarom vervolgens geen beheervergoeding uit, vordert Natuurrijk Limburg dit bij u terug. Houd er bovendien rekening mee dat RVO daarna ook uw aanvraag gaat controleren van de drie jaar daarvoor.
Meer dan één gebruiker van hetzelfde perceel niet toegestaan
Volgens het systeem van RVO kan er maar één iemand zijn die het recht op gebruik van een bepaald perceel of landschapselement heeft, en daar subsidie voor kan aanvragen. Als twee subsidieaanvragers (een deel van) hetzelfde perceel of landschapselement opgeven, is er sprake van overlap. Twee gebruikers van hetzelfde perceel dienen zelf kort te sluiten wie het perceel opgeeft bij RVO. Doen ze dat niet, dan wordt door RVO geen vergoeding uitbetaald voor het overlappende gedeelte.
Aanvragers krijgen in de gecombineerde opgave in principe een melding als hetzelfde perceel ook door een andere aanvrager wordt opgegeven. Het kan echter zo zijn dat een grondeigenaar percelen wel zelf opgeeft in Mijn percelen, maar geen gecombineerde opgave doet. In dat geval krijgen aanvragers geen melding bij overlap. Degenen die grond huren of pachten moeten hier dus zelf alert op zijn en met de grondeigenaar afspreken wie wat opgeeft.
Belangrijk:
Ga voor uw eigen ANLb-beheer na of u de enige gebruiker bent van de percelen/ landschapselementen of dat u afspraken met anderen heeft gemaakt over het gebruik van uw ANLb-percelen. Worden uw percelen naast uzelf ook door iemand anders gebruikt? Neem dan contact op met Natuurrijk Limburg.
Vragen?
NB: hoogstamboomgaarden van particuliere eigenaren vormen een uitzondering op de regel aangezien daar vaak sprake is van tweevoudig gebruik: snoei van de bomen door de particuliere eigenaar in het kader van het ANLb en beweiding van het grasland door een agrariër. Hierover is Natuurrijk Limburg nog in gesprek met RVO.
Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met Natuurrijk Limburg via:
mail: info@natuurrijklimburg.nl
Telefoon: 0475-355711.