Wat is het ANLb?

De missie van onze coöperatie is ‘het realiseren van een gezonde natuurinclusieve landbouw’. Dit wil zeggen: het komen tot een economisch verantwoorde landbouw die in balans is met een rijke (functionele) biodiversiteit en de daartoe te stellen kwaliteitseisen aan de natuurlijke omgeving (i.e. bodem, water, klimaat, landschap en leefmilieu). Dit doen we met behulp van het ANLb.

Het ANLb is een regeling waarbij boeren en andere agrarische grondgebruikers zich inzetten voor meer biodiversiteit op landbouwgronden. Denk daarbij aan het beheer van bloemrijke akkers en kruidenrijke graslanden of het onderhouden van heggen en poelen. Door doelmatig beheer worden leefgebieden gecreëerd voor specifieke doelsoorten en daarmee een grote diversiteit aan dier- en plantensoorten van het boerenland. Met het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) kunt u een zesjarige contract afsluiten voor het verbeteren van de biodiversiteit en waterkwaliteit en het vergroten van de waterkwantiteit in agrarisch gebied: een betaalde maatschappelijke dienst.

Leefgebiedenbenadering

Het ANLb gaat uit van een leefgebiedenbenadering. Dat is het creëren en in stand houden van een leefgebied voor een soort of groep van soorten die vergelijkbaar beheer vraagt.

Het ANLb kent vier agrarische leefgebieden:

  • Open grasland:
    Dit leefgebied bestaat uit graslanden die niet bemest worden en waar geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Het grasland wordt begraasd of gehooid en er zijn geen bomen of struiken aanwezig.
  • Open akkerland:
    Dit leefgebied bestaat uit akkers waar geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en waar geen kunstmest wordt gestrooid. De akkers worden ingezaaid met een mengsel van granen en kruiden.
  • Natte dooradering:
    Dit leefgebied bestaat uit sloten, greppels en andere watergangen die door het agrarisch gebied lopen. Het waterpeil wordt hoog gehouden en er worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
  • Droge dooradering:
    Dit leefgebied bestaat uit houtwallen, heggen, bermen en andere landschapselementen die door het agrarisch gebied lopen

Doelsoorten

Dit zijn diersoorten waarvoor Nederland een internationale verplichting heeft om hun ‘staat van instandhouding’ te verbeteren of te behouden.

 

Beheerpakketten

Wij maken gebruik van beheerpakketten. De beheerpakketten zijn tot stand gekomen op basis van eigen inzichten van ecologen binnen ons collectief en getoetst op ecologische effectiviteit. De regeling is van toepassing op agrarische gronden van agrariërs en particuliere grondgebruikers. De geïnteresseerden kunnen bij een collectief (Coöperatie Natuurrijk Limburg voor Limburg) een contract afsluiten voor een bepaald pakket of pakketten. Wij bepalen welke natuurdoelen haalbaar zijn in uw situatie en samen met u bepalen we welke beheerpakketten daar het beste bij passen.

Voor het uitgevoerde beheer ontvangt u jaarlijks een beheervergoeding. De hoogte hiervan is afhankelijk van het pakket. Wij hebben geen vergoedingen voor de aanplant van landschapselementen. Soms hebben andere partijen zoals gemeenten hiervoor wel regelingen.

Toepasbaarheid ANLb

ANLb is niet overal toepasbaar. Er moet een duidelijke meerwaarde te realiseren zijn voor de specifieke doelsoorten op een perceel. Verder is ANLb niet van toepassing op erfbeplantingen, op percelen ingesloten door bebouwing, infrastructuur of industrie of die onderdeel zijn van Natuurnetwerk Nederland (bestaande en nieuw te ontwikkelen natuurgebieden). Het is daarom van belang dat wij inzicht krijgen in de ligging van uw percelen voordat een gesprek ingepland wordt. Uitgangspunt is dat het perceel een agrarische bestemming heeft

Collectieven

Een agrarisch collectief is een samenwerkingsverband tussen agrariërs en grondgebruikers die agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoeren in een bepaald gebied. De gelden die ingezet worden als vergoeding voor de ANLb-contracten zijn afkomstig van de provincie. Als collectief laten wij  zien welke prestaties wij op gebiedsniveau willen realiseren en hoe deze bijdragen aan het realiseren van de doelen van de provincie.

De totale beheeraanvraag namens alle leden van het collectief wordt de gebiedsaanvraag genoemd. De provincies sluiten een contract met het collectief af op basis van een minimaal en maximaal aantal hectares (een bandbreedte) per leefgebied.

Beschikbare budget ANLb

Op dit moment is het budget voor ANLb volledig uitgeput. Het huidig regeerakkoord schrijft echter over een verruiming van het budget, mogelijk vanaf 2026. Hier zal ook een verruiming in het doelbereik in zitten: behalve doelsoorten/biodiversiteit zal beheer zich dan ook kunnen richten op doelen zoals water en klimaat. Om hier goed op in te kunnen spelen, verzamelen we alvast de benodigde informatie van geïnteresseerden die hiermee aan de slag willen.

Voorbereiden op uw toekomst?

Wilt u in de toekomst ook een bijdrage leveren aan onze missie? Laat dan uw gegevens achter via ons interesseformulier ANLb.
Zodra bekend is wanneer extra ANLb-budget beschikbaar is, nemen wij contact met u op om aan te geven of er mogelijkheden zijn

 

 

Schrijf u in voor
onze reguliere nieuwsbrief

Selecteer extra themalijst(en) voor specifieke beheertips en blogs

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.